Bila Liba LogoBila Liba

Bila Liba

Bila Liba

Bila Liba


Hirlevel Feliratkozas
Növénytermesztésünk

Mint minden állattartónak, így nekünk is kulcsfontosságú a növénytermesztés: megpróbáljuk állataink számára a takarmányszükségletet saját magunk megtermelni, és mindezt a lehető legjobb minőségben. Jelenleg közel 100 hektáron termesztünk tritikálét, zabot, búzát és kukoricát, melyek a libáink elé kerülnek, kizárólag saját felhasználásra.

Saját növénytermesztésünk azt jelenti, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtesszük a libáink magas minőségű takarmányozása érdekében, mert ahogyan több takarmányozási szakember is elmondta, „a törzsliba takarmányozása a takarmányozás csúcsa”. Emiatt a legjobb tudásunkkal termesztjük a növényeket, melyek speciálisan a libáink igényei szerint kerülnek a vetésforgóba, mind a növényfajok, mind azok fajtáit illetően.Nagy hangsúlyt fektetünk növényeink kiválasztásakor azok beltartalmi tulajdonságaira, hiszen a legfontosabb számunkra a libaállományunk mindenkori takarmányozási igényeinek kielégítése. Más-más takarmány beltartalmi igénnyel találkozunk a törzslibáink tojástermelési időszaka alatt, vagy liba előneveléskor, hiszen csak így lesz megfelelő a termelési színvonal.

Ennek megteremtését egyetemi végzettségű agrármérnökök, és munkatársaink tapasztalata, elhivatottsága és a maximalizmusa garantálja. A biztonságos élelmiszer alapanyag előállítását növényvédelmi szakmérnök is segíti, hogy szermaradványtól, káros anyagtól mentes, egészséges takarmány alapot biztosíthassunk libáink számára. Hormonokat, állati eredetű takarmány alapanyagokat nem használunk. Így minden adott ahhoz, hogy a nálunk nevelkedett libákat a legjobb barátaink és a családtagjaink számára is ajánljuk, arról nem is beszélve, hogy mi magunk is ezt a húst fogyasztjuk.

A szántóföldi táblák tarlóit nagy részben legeltetni is tudjuk libáinkkal, így még jobban hasznosulnak a növénytermesztési eredményeink, és ez természetesen jelentős mértékben fokozza libáink vitalitását.Mivel nem tudjuk a teljes takarmányszükségletet saját magunk megtermelni, ezért több őstermelő gazdától vásárolunk terményt Nyírábrányból és környékéről. Ezzel mi is hozzájárulunk közvetlenül a környékbeliek megélhetéséhez, vagyis a térségünk népességmegtartó erejéhez.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2010 őszén már harmadik alkalommal rendezhetünk kukorica fajtabemutatót, és hogy egyre több helybeli gazda is bekapcsolódik ezekbe az eseményekbe.

2007-ben kezdtük el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül megjelenő pályázati lehetőségeket figyelni, ennek köszönhetően „Önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez” (6.121.03.01) nyertünk el támogatást (pl. mulcsozó, nedvességmérő) és az „Állattartó telepek korszerűsítése” (6.121.02.02; pl. videokamera rendszer, biztonságtechnikai berendezések, héjazatcsere) jogcímre is sikerrel pályáztunk.

Támogatással kapcsolatos hasznos honlapok:

Videkfejlesztesi Program
www.fvm.hu www.umvp.eu

Magyar libát a Magyar asztalokra!